Holokauszt emlékév, leltár

 2014.12.30. 20:03


Ülök és nézem a ma 70 esztendeje Dunába lőtt Richter Gedeon
életéről szóló Nem tűntem el című filmet az m1-en, és azon merengek, hogy mit is hozott nekünk 2014, a kormány által Magyar Holokauszt Emlékévnek meghirdetett esztendő. Főhajtást? Mementók sorát? Tiszteletet? Kampánytémát? Civakodást? Kódolt vagy nyílt antiszemitizmust? Kódolt vagy nyílt fasisztázást? Egységet, vagy megosztottságot?

Szóval, van és maradt itt kérdés bőven.

Az emlékév szomorúan kezdődött. Februárban Radnóti Miklós csendesen, szinte értelmezhetetlen visszahúzódásban élő Fannija megunta a 70 év magányt és 102 éves korában itt hagyott bennünket. A szerelem, a hűség, a csalfaságot szép szavakért megbocsátók szimbóluma költözött el egy számunkra még ismeretlen világba. Ránk hagyva magányát.

tumblr_ma15fn8exf1qeowe2o1_500.jpg

És persze Radnóti mellett azonnal eszünkbe jut a Balfnál megölt Szerb Antal, vagy éppenséggel a munkatáborban elhalálozott Rejtő Jenő.

De az irodalomtörténeti merengéseket rögvest megszüntette a választási kampány. És a Szabadság téri emlékmű esete a tavaszi vesztes pozícióból bekasszírozni vélt őszi voksokkal. Kordonbontás a bukott választás után bizonyítandó a felkent Nyugatnak, hogy itt bizony kétharmadnyi náci él. (És akkor a Jobbikot még bele sem számították…). Hiába magyarázta a kormányzat, hogy itt a megszállások áldozatainak állítanak emléket, esélyük sem volt észérvekkel hatni a hangulatkorbácsolókra. Az áldozatok politikai eszközökké váltak, egy meghosszabbított kampány kellékeivé.

Amelynek végére július 20-ára virradóra tett pontot a kormány. Hogy miért éppen akkor? Nos, pont erről nem szólt igazán ez a parttalan, és felettébb meddő vita: 1944. július 20-án kíséreltek meg Klaus Schenk von Stauffenberg vezetésével merényletet Adolf Hitler ellen. Szimbólum ez a javából, mégsem olvashattunk erről jószerivel sehol. Márpedig a náci diktátor elleni merénylet évfordulójának dátumánál mi lehet erősebb lelki elégtétel az áldozatok hozzátartozóinak? Józan ésszel semmi, de majd biztosan kitalálnak valamit…

Nem kellene. Ha lecsendesedik a kampányzaj, talán el is felejtődik ez az értelmetlen cécó.

Meg azért színesítették mással is az emlékévet. Például a nyilvánosság, de gyanítom, hogy a zsidó közösség számára is eleddig ismeretlen fiatalemberrel, Schwezoff Dáviddal. A kétségtelenül érdekes és színes múlttal rendelkező transzvesztita katolikus kántorból betért zsidó ügyvezető igazgató alaposan felkavarta az állóvizet, s bizony nemhogy legyőzni nem tudták a nagy öregek, hanem alulmaradtak ebben a küzdelemben, mint az egykori Mazsihisz-, majd BZSH-elnök, Tordai Péter. Vajon ez a belső torzsalkodás mennyire volt méltó a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához?

megszallas.jpg

Ez semennyire, a Roma Polgári Tömörülés kezdeményezése már sokkal inkább. Áder János köztársasági elnök nyitotta meg és adta át az első Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot, Csepelen. Augusztus másodikán, a roma holokauszt emléknapján.

De a média mai világában ez a szép esemény eltörpült azon hír mellett, hogy Lázár miniszter tanácsadója lett az egykori Mazsihisz-mindenes, Zoltai Gusztáv. Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy a politika ezen húzását felálló vastaps fogadta volna a jobboldalon (balról nem is beszélve), de az elvitathatatlan tény, hogy a kormány kontra zsidószervezetek addigi hangos vitája elcsendesedett és az emlékév hátralévő része már viszonylagos nyugalomban telt.

Igaztalanok lennénk, ha nem említenénk a Sorsok Háza körül kialakult mizériát, de – olybá tűnik – ez is lekerült a címlapokról.

Ilyen volt ez az emlékév. Valójában megmondhatatlan, hogy milyen. Rátelepedett egy választási kampányzuhatag, és egy durva hitközségi belvita.

Magára maradt mindenki, aki emlékezni akart. Talán miként József Attila 1936 novemberében, decemberében, amikor a Kész a leltár született.

Magamban bíztam eleitől fogva -
ha semmije sincs, nem is kerül sokba
ez az embernek. Semmiképp se többe,
mint az állatnak, mely elhull örökre.
Ha féltem is, a helyemet megálltam -
születtem, elvegyültem és kiváltam.
Meg is fizettem, kinek ahogy mérte,
ki ingyen adott, azt szerettem érte.
Asszony ha játszott velem hitegetve:
hittem igazán - hadd teljen a kedve!
Sikáltam hajót, rántottam az ampát.
Okos urak közt játszottam a bambát.
Árultam forgót, kenyeret és könyvet,
újságot, verset - mikor mi volt könnyebb.
Nem dicső harcban, nem szelíd kötélen,
de ágyban végzem, néha ezt remélem.
Akárhogyan lesz, immár kész a leltár.
Éltem - és ebbe más is belehalt már.

Tűnődjünk egy kicsit el ezen (is). S hagyjuk a megszállási emlékmű, meg Schwezoff kántor, vagy éppenséggel Zoltai tanácsadó körüli tulajdonképpen az egészet tekintve maximálisan lényegtelen dolgokat és vegyük elő a Radnóti–összest és olvassuk el a Levél a hitveshez című csodát. S jusson eszünkbe Gyarmati Fanni méltósága.

Vagy – ha tehetjük – szedjük időlegesen a sátorfánkat és induljunk Itáliába, a csodás Toszkánába, hónunk alatt az Utas és holdvilággal. A gyerek meg a hátsó ülésen lapozgassa csak a Magyar irodalom történetét Szerb Antaltól.

Mert 28 nap múlva lesz 70 éve, hogy szerzőjüket megölték.

Ezek a fontos dolgok. Ez a belső leltár.

 

Címkék: radnóti miklós józsef attila szerb antal rejtő jenő holokauszt emlékév Áder János gyarmati fanni schwezoff dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://csuriakos.blog.hu/api/trackback/id/tr517023695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

judit.a 2014.12.30. 21:20:12

Hát ez szíven ütött. Minden felvetett gondolat a helyén van. Egyet még hozzatennék: a leltár után mindig maradnak megválaszolatlan kérdések, amelyek az új leltári év kezdetével válaszra várnak. Nincs tabula rasa, annak a morális felmentésnek a lehetőségét a reformáció már rég eltemette, de vannak utódok, akiknek a szülei, nagyszülei tartoznak a tételmondatokkal. Mert azokkal lehet mit kezdeni.

Sir Galahad 2014.12.31. 13:15:24

Jó volt olvasni. Okos, emberközeli összefoglaló. Köszönöm.

Kisildike 2014.12.31. 13:33:22

Szép és méltó megemlékezés a holokauszt áldozatairól, érdekes és színes háttér információkkal kiegészítve. Bár én úgy érzem főhajtásból picit kevesebb, kampánytémából picit több
jutott az emlékévre,mint kellett volna.

profilo 2014.12.31. 14:11:38

Azért valljuk be,a kormánynak Zoltai kinevezésével sikerült titeket megszivatnia.Amíg egymás lejáratásán,kiszorításán és bemószerolásán dolgoztatok,addig a kormány azt tehetett veletek amit akart és a legtöbb vitás kérdésben a kormány,úgymond "nyugodt" álláspontja tűnt a külső szemlélő számára szimpatikusanak.

Shopping 2014.12.31. 14:18:53

Ok.
Rendben
2014 holokauszt emlékév volt.
Megvolt
Most akkor, mi - akik nem éltünk akkor és nem érdekel sem a történelem sem a politika - végre elfelejthetjük örökre???
Vagy továbbra is az orrunk alá dörgölik, kötelezően emlékezni kell rá továbbra is???
Végül is volt több, nagyobb népirtás is a világ történelmében, és mégsincsenek ránk erőltetve.

mortullus 2014.12.31. 14:29:00

December 31. sem múlhat el egy ilyen bejegyzés nélkül...

profilo 2014.12.31. 14:56:51

@Shopping:

Most is az orrod alá dörgölték...
A "kétharmadba" te is beletartozol.És bárki,bárhol,bármikor,ha a szükség úgy hozza.És hát miért is ne lenne rá szükség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.31. 15:56:53

A poszt láttán először ez ötlött fel bennem:

"Úristen, csak most döbbentem rá, hogy már több napja nem olvastam holokauszttal és antizemitizmussal foglalkozó írást. Szóval köszönöm ezt a hiánypótló posztot."

Aztán elolvastam, és maximálisan tisztességes, kiegyensúlyozott, korrekt posztot olvastam.

Ezek után nem iróniából, hanem komolyan köszönöm az írást.

Katicás telefontok 2014.12.31. 16:01:38

Szerintem a cikk nem erről szól profilo meg shopping, hanem arról, hogy akik - közvetve, közvetlenül - érintettek voltak a holokausztban, azok képtelenek voltak méltósággal emlékezni az áldozatokra. Pedig kaptak lóvét bőven.
Bár lehet, hogy ez volt a baj. Ezen vesztek össze...

laci_52 2014.12.31. 16:30:17

Érdekes cikk, egy megjegyzés nem tetszik: "És akkor a Jobbikot még bele sem számították…"

Márpedig a Jobbik nem náci!

kvadrillio 2014.12.31. 16:30:35

Ellenzékieket vettek őrizetbe Kubában
2014. december 31., szerda 8:23 InfoRádió / MTI
Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
A kubai rendőrség számos ellenzékit vett őrizetbe és megakadályozott egy nem engedélyezett demonstrációt helyi idő szerint kedden. Az amerikai külügyminisztérium elítélte a lépést.

Aktivisták szerint a hatóságok egy tucatnyi másként gondolkodót vezettek el, másokat pedig arra szólítottak fel, hogy ne hagyják el otthonukat. Ez utóbbit azzal nyomatékosították, hogy az illetők lakásai előtt rendőrautók őrködtek.

Az őrizetbe vételeket az előzte meg, hogy a disszidensek egy mikrofont akartak felállítani a havannai Forradalom téren, hogy abba bárki bármit mondhasson. Bár a kubai hatóságok nem engedélyezték és provokációnak nevezték a kormányzati épületek közelébe meghirdetett eseményt, az azt szervező aktivisták azt ígérték, mégis megtartják azt. Végül a nagy sajtóérdeklődés ellenére mindössze tizenöten jelentek meg a helyszínen. Az esemény főszervezőjének hollétéről nem tudni, feltételezések szerint őt is őrizetbe vették.

Roberta Jacobson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának a nyugati féltekéért felelős államtitkár-helyettese elítélte az őrizetbe vételeket, és közölte, hogy Washington Kuba-politikájának alapvető eleme a véleménynyilvánítás szabadsága.

Jacobson fogja vezetni azt az amerikai delegációt, amely januárban Havannában tárgyalásokat kezd a kubai vezetéssel a két ország kapcsolatainak normalizálásáról. Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón.

Marco Rubio kubai származású republikánus szenátor - az Obama-féle stratégiaváltás legfőbb bírálója, a republikánusok egyik potenciális 2016-os elnökjelölt-aspiránsa - kedden azt mondta, a mostani események az elnök új Kuba-politikájának megcsúfolását jelentik.

jajjjj...hány éve is volt, hogy itten, nálunk is készítették föl a cubai ellenzékieket...és tudtuk, hogy majd otthon elkezdenek aknamunkázni egy jó kis "forradalmat" csinyáni...ugye.....HÁÁÁT, AKKOOO, MOST ELKEZDŐDÖTT !!! ...UGYEHHHHH...

kvadrillio 2014.12.31. 16:53:42

WikiLeaks: Jól működik a magyar kábítószer-kereskedelmi szupersztráda
[origo]2011. 08. 31. 9:15

Ez a cikk 3 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
15komment
Címkék:

kábítószer
kábítószer-kereskedelem
Wikileaks

Nyüzsgő kábítószer-szállítási útvonalak húzódnak Magyarországon, amelyeket nigériaiak, szerbek és koszovóiak tartanak kézben - áll több, Magyarországról szóló WikiLeaks-táviratban. A pénteken nyilvánosságra hozott nagykövetségi jelentés szerint Magyarországon csupán marihuánát termelnek, a többi drog külföldről érkezik, szállításukat pedig a "modern magyar közlekedési rendszer" is segíti.

Magyarország a nemzetközi kábítószer-kereskedelem egyik fő tranzitországa - áll több olyan, amerikai nagykövetségi jelentésben, amelyet a WikiLeaks hozott nyilvánosságra pénteken. A 2008-as és a 2009-es, nem titkosított jelentések a magyar hatóságokra hivatkozva azt írják, hogy Magyarországon keresztül forgalmas drogszállító útvonalak futnak át Délkelet-Ázsia és Nyugat-Európa között.

A jelentés szerint a Magyarországon áthaladó drogszállítást az ország földrajzi fekvése mellett a modern közlekedési hálózat is segíti. Az utóbbi időben emellett lendületet adott a kábítószercsempészeknek az is, hogy a korábbi Jugoszlávia területén a nyugtalan politikai és társadalmi helyzetben könnyebben tevékenykedhetnek. Magyarországon a kábítószer-kereskedelmet és a terjesztést szinte kizárólag külföldi bűnbandák tartják a kezükben - írják.

A Nemzeti Nyomozó Irodára hivatkozva a budapesti amerikai nagykövetség 2009-ben azt írta, hogy Magyarországon főleg albán, török, szerb és koszovói csoportok foglalkoznak drogcsempészéssel és árusítással. Adataik szerint Magyarországon a drogfogyasztás 2009-ben érte el a csúcsot, miközben a magyarok egyre fiatalabban nyúlnak kábítószerhez: a legtöbben a marihuánát próbálták ki, amelyet népszerűségben az Ecstasy, az amfetamin, az LSD, a kokain, és végül a heroin követett. A drogot a 2008-as adatok szerint főleg a román, a szerb és az ukrán határon hozták be, de a Ferihegyi repülőtér is fontos kábítószer-elosztó központnak számít - írják.

A 2008-as jelentés szerint a Magyarországon élő nigériaiak közül is sokan érintettek a kábítószer-kereskedelemben, ők főleg a kokainszállítmányokat felügyelik, és magyar nőket toboroznak drogfutárnak. A magyar rendőrség a WikiLeaks-távirat szerint úgy tudta, hogy a nigériai bűnszervezetek új útvonalakat akartak létesíteni Magyarországon, amelyeken Dél-Amerikából és Észak-Afrikából érkező drogokat terjesztettek volna. A drogkereskedelem mindkét irányban áthalad Magyarországon - áll a 2009-es jelentésben: a Balkánról Nyugat-Európa felé és Nyugat-Európából a Balkánra is érkeznek különböző szállítmányok.

A kábítószerek közül Magyarországon kizárólag marihuánát állítanak elő, bár 2008-ban a rendőrség még úgy tudta, hogy Ecstasyt és LSD-t is készíthetnek belföldön. A marihuána egy részét Nyugat-Magyarországon, szlovák és holland import magokból termelték, 2009-től azonban a rendőrség szerint a magyar marihuánatermesztést szinte teljesen átvették a vietnami csoportok. Ezek a bűnszervezetek egyre kifinomultabb módszerekkel, drága és fejlett technológiával termesztenek, és egész épületeket vásárolnak fel, hogy beltéri marihuánafarmokat létesítsenek - írják. A 2009-es jelentés szerint a vietnami termesztők kezükben tartották a kereskedelmet, és ezzel az egész magyarországi drogelosztó láncot, miközben kapcsolatuk volt török herointerjesztőkkel is.

A nagykövetségi jelentések rendkívül részletesen számoltak be a magyar drogprevenciós programokról, valamint a hatóságok kábítószer-ellenes akcióiról és nemzetközi együttműködéséről is. A dokumentumokban több helyen méltatták a magyar rendőrség munkáját és a kormány által indított iskolai képzéseket. Kitértek arra is, hogy a határőröknél és a vámosoknál Magyarország sokat tesz a korrupció letörésére, a jelentések ugyanakkor megjegyezték, hogy a drogszállítással összefüggő korrupcióról nincs hiteles adat, mivel azt Magyarországon államtitokként kezelik.

A kormány közben új nemzeti drogstratégiát készít, a hétfőn nyilvánosságra hozott tervezet szerint a jövőben szigorúbb szabadságelvonással büntetnék a terjesztőket és a kereskedőket, és a fogyasztóknak is nagyobb felelősséget kellene vállalniuk a tettükért, például megfizettetnék velük az eljárási költségeket. A drogstratégia tervezetéről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

...SZÓÓÓÓVAL...MINDENT TUDNAK A DROGTERJESZTÉSRŐL, TERJESZTŐKRŐL ÉS DIREKT HAGYJÁK MEGHALNI A MAGYAR FIATALOKAT ???!!!

BASSZAMEG !

Katicás telefontok 2014.12.31. 17:00:46

Laci azért az iróniát észleld! ! A szerző se azt írta, hogy a Jobbik náci, mint ahogy a kétharmad sem. Csak a vesztesek akarják így beállítani Nyugaton.

aluf 2014.12.31. 17:42:03

Az állam még nem adta vissza az ellopott svájci alvószámla pénzt. /AJB-1891/2012 Jelentés.

♔bаtyu♔ 2014.12.31. 17:55:13

@Shopping: Nem felejtheted el, ugyanis a holokauszt emlékév 2015 áprilisig tart.

Az a kurvanagy dávidcsillag pedig a Józsefvárosi pályaudvaron szerintem legalább akkora gáz, mint anno a Sztálin, vagy lenin szobor volt. Remélem, ez már nem éri meg a 40 évet.

♔bаtyu♔ 2014.12.31. 17:57:23

@Katicás telefontok: Akik érintve voltak, azok kb. 80-90 évesek.

Mi az hogy közvetve? Elméletileg a dédunoka is közvetve érintett, de vajon meddig kell államilag kompenzálni?

dunántúli gyerek 2014.12.31. 18:32:25

1 fillért se adjanak nektek jövőre

Kamerás Iván 2015.01.12. 09:04:49

Nagyon jó írás, hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem is, amikor sorra jöttek év közben ezzel kapcsolatban a hírek, de nem ilyen summásan nem tudtam volna összefoglalni.

mno.hu/belfold/schwezoff-kirugta-a-dohany-utcai-zsinagoga-forabbijat-1266251

Érdemes elolvasni a fent linkelt cikket is, hogy képet kapjunk arról milyen emberek felelnek komoly költségvetési források felett, és ők mennyire hitelesek egy ilyen jelentőségű emlékév levezénylésében, mondjuk kontrasztba állítva, hogy mást nem mondjak Radnótival, vagy szegény Gyarmati Fannival.

Ez a gif mindent leír:

img.444.hu/icebucket-animated.gif

.attika 2015.01.13. 09:54:25

Sajnálatos, hogy a politika ennyire rátelepszik mindennapjainkra. Telhetett volna ez az emlékév méltóságteljesen, nyugalomban, ahogy illett volna. E helyett volt nekünk feszültség feszültség hátán. Mire jó ez? Kinek jó ez? Hagyjanak már minket békén, békében élni. Az emberek erre vágynak. Jó lenne, ha inkább mindenki, egy emberként összefogna és azon kezdene el dolgozni, hogy ne mi legyünk tovább az "örök elégedetlenkedők" országa! Hiszen ezért tartunk itt, ahol vagyunk. Ha csak egy picit lennénk nyitottabbak, optimistábbak, miénk lenne a világ.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.13. 10:43:21

@.attika:

Szépen hangzik, amit írsz, de reménytelen. Nem lehet mit tenni akor, amikor az "ünnepeltek" a megemlékezés helyett támadnak, gyűlölködnek, hazudoznak, vádaskodnak - itt most az ellenzéki pártok és a zsidó szervezetek undorító reakciójára gondolok a Szabadság téri emlékműre.

Nincs mit tenni ott, ahol egyesek csak a saját egykori szenvedéseiket hajlandók elismerni, ám az emlékezés jogát megtagadnák másoktól. Nincs mmit tenni ott, ahol az emlékév kegyeletét egymás között marakodással és a többségi társadalom gyalázásával, nácizmussal, fasizm,ussal és hasonlókkal való megvádolásával mocskolják be.
süti beállítások módosítása